Humanitární sbírka pro Ukrajinu v Liberci

Konkrétní skutek víry, která je bez nich, dle slov svatého apoštola Jakuba, mrtva (Jak 2. 26), se podařil věřícím v liberecké farnosti. Tamní řeckokatolická charita, pod vedením svého ředitele a duchovního správce v jedné osobě, o. Ivana Semotyuka, uspořádala humanitární sbírku pro dětské domovy na Ukrajině.

Projektům zaměřujícím se na pomoc dětem ulice, rozvoj místních organizací, o kterém jsme před časem již psali a věnovala se jim i veřejnoprávní média, jakož i materiální pomoci, se Arcidiecézní charita Olomouc věnuje, dá se říct, již desítky let. Léta pod vedením svého ředitele a koordinátora, o. Rostislava Strojvuse a nemalou část z toho tvoří právě přímá pomoc potřebným na Ukrajině. Zmíněna humanitární sbírka v Liberci obnášela zjednodušeně to, že věřící tamní farnosti Povýšení svatého Kříže, ale samozřejmě nejen oni, sbírali za tímto účelem po určitou dobu šatstvo, hračky a další pomoc, kterou pak o. Rostislav odvezl na Ukrajinu. Tak se dostává pomoci dětskému domovu „Presvjataja rodyna“ v Ternopilu, „Dětem v nouzi“ v Lopatyni, charitám v Kolomyji či Stryji.